Mindfulness

‘Aandacht werkt!’ is uniek in Nederland!

Ilse Koekkoek-de LeeuwWat is ‘Aandacht werkt!’
De mindfulness methode van Eline Snel, is een 8-10 weekse methodische mindfulness training special ontwikkeld voor kinderen en jongeren. Deze training geef ik met enorm veel plezier en word ook als plezierig ervaren.
Ik geef deze training in mijn praktijk op Noordersingel 20T te Eemnes.

Wat is Mindfulness?
Mindfulness is het natuurlijk vermogen om bewust aandachtig en optimaal aanwezig te zijn.

Bewust aanwezig bij de zon op je huid, de wind in je haar, de irritatie of de vermoeidheid in je lijf en alle andere dingen die je maar kunt opmerken in de binnen- en buitenwereld.

Nieuwsgierig en onbevangen leer je gevoelens, gedachten en lichamelijke signalen observeren zodra ze er zijn en zolang ze er zijn. Door niets buiten te sluiten, weg te drukken of er helemaal door meegesleept te worden, kom je wat te weten over je binnenwereld. Ook houd je je beter staande in de buitenwereld. Minder reactief! Aanwezig. Vriendelijk, onbevangen en nieuwsgierig. Zonder te oordelen. In elk uniek moment. NU.

Wat is het niet?
Het is niet: “ Zweverig, therapie, een toverstokje, boedhistisch of religieus.

Hoe doe je het?
Thuis, op school of in mijn praktijk, Leren kinderen o.a. stil te zitten als een kikker. Door om te gaan met “stormen of regenbuien” in hun binnenwereld, en te oefenen met de piekerfabriek. Ook leren ze gevoelens toe te laten in plaats van weg te drukken, en vriendelijkheid te cultiveren. Het begint allemaal met oefenen in bewuste, niet- oordelende aandacht. Dat is waar het om gaat.

Waarom mindfulness voor kinderen?
Kinderen hebben het vaak te druk, net als volwassenen. Ze kunnen niet slapen, zijn snel afgeleid en vaak onrustig. Ze hebben een hoofd vol piekergedachten. De “aan – knop” doet het wel, maar waar zit de “stopknop”? Door kinderen al jong in contact te brengen met mindfulness, leren ze beter observeren en zich concentreren, in contact met hun lijf te zijn, zichzelf tot rust te brengen.

Effecten:
Door rust in hoofd en lijf verbeteren de concentratie en leerprestatie. Kinderen gaan niet meer gebukt onder problemen maar vinden oplossingen. Hun zelfvertrouwen en veerkracht nemen toe, het gevoel gefaald te hebben neemt af.

Kinderen gaan om met de kwaliteiten als “compassie”, “geduld” en “dingen loslaten die je niet kunt veranderen” Daardoor leren ze om te gaan met kort- en langdurige spanningen. Ze worden vriendelijker voor zichzelf en anderen, en het pestgedrag neemt af.

Aandacht werkt!

“Het helpt je te leren als je leert, te eten als je eet en te slapen als je wilt slapen. Het helpt je ook te ervaren dat je gedachten hebt en ze niet bent!”

Je kunt de golven niet tegenhouden, maar wel leren surfen